Ylioppilasteatterin Nukketeatterifestivaali
26.-28.5.2023

Milloin viimeksi olet käynyt katsomassa nukketeatteria? …niinpä.

 

Syksyllä 2021 ensimmäistä kertaa järjestetty Ylioppilasteatterin Nukketeatterifestivaali tekee paluun 26.-28. toukokuuta. Kolmepäiväisen tapahtuman aikana Ylioppilasteatterilla vierailee yhteensä viisi ammattiteatteriryhmää, jotka edustavat kukin nukke- ja fyysisen teatterin eri muotoja ja tyylisuuntia. Perjantaina festivaalin avaa Emma Castrénin miiminen sooloteos The Gynecologist. Lauantaina festivaaleilla nähdään Teatteri Tuomikon läpisävelletty esitys Suru puserossa ja Eve Mäkitalon ohjaama, elävän ja elottoman suhdetta tutkiva UNHEIMLICH. Sunnuntaipäivän aloittava Pizza Pizza Karagöz edustaa puolestaan yli 700 vuotta vanhaa turkkilaista varjoteatteritraditiota. Lopuksi festivaali levittäytyy kaupunkitilaan, kun tapahtuman päättävä Teatteri Qo:n Tea for Two esitetään Kolmen sepän patsaalla oikean asuntovaunun sisällä.

Esitysten lisäksi Ylioppilasteatterin aulaan rakentuu sisäänpääsymaksuton nukkenäyttely. Näyttelyn yhteydessä on kahvio, jossa on tarjolla teetä, kahvia ja pientä vegaanista purtavaa.

On aika unohtaa kaikki lapsuudessa karvakuonoista ja hapsiaisesta muodostamasi stereotypiat. Pyhä missiomme on nimittäin saattaa tämä vähän tunnettu taidemuoto koko Helsingin tietoon ja saada sinut rakastamaan nukketeatteria. Näistä festareista puhutana vielä pitkään.

Let’s make nukketeatteri sexy again!

 

Yhteistyössä: Metropolitan puppets ja Aura of Puppets

Aikataulu

perjantai 26.5. 
klo 20 Kallo Collective & Tehdas Teatteri: The Gynecologist LOPPUUNMYYTY

lauantai 27.5.
klo 14 Teatteri Tuomikko: Suru Puserossa
klo 20 UNHEIMLICH

sunnuntai 28.5.
klo 14 Filiz Aksu & M. Mahir Aksu: Pizza Pizza Karagöz
klo 15 Teatteri Qo: Tea for two
klo 16.30 Teatteri Qo: Tea for two
klo 18 Teatteri Qo: Tea for two

Nukkenäyttelyn aukioloajat
pe 26.5. klo 17-21
la 27.5. klo 13-21
su 28.5. klo 13-19

 

 

Tutustu ohjelmistoon

Lue lisää festivaaliesityksistä klikkaamalla kuvia  

Liput

perushintainen lippu 16€

alennusryhmät 10€

lapset, HYY:n opiskelijat ja SYTY ry:n jäsenet: 8€

HUOM! Saat ostettua verkkokaupasta alennuslipun valitsemalla normaalihintaisen lipun ja käyttämällä tuotteen tiedoissa näkyvää alennuskoodia.

Lisätiedot / ryhmävaraukset / tiedustelut
tuottaja@ylioppilasteatteri.fi

 

SAAPUMINEN JA SAAVUTETTAVUUS

SAAPUMINEN

Teatterin pääsisäänkäynti on rautainen portti Kolmen sepän aukiolla (Aleksanterinkatu 23). Portin edustalla on esityspäivinä opastekyltti. Teatteri sijaitsee portaikon ylimmässä kerroksessa. Ylioppilasteatterilla ei ole parkkipaikkaa. Suosittelemme katsojia saapumaan paikalle julkisilla kulkuvälineillä.

FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS

Ylioppilasteatterin Studio on valitettavasti esteellinen tila. Tilassa ei myöskään ole esteetöntä vessaa.

Kahdesta sisäänkäynnistämme Kaivopihan puoleinen on kuitenkin hissillinen, ja studio on saavutettava esimerkiksi kävelykepin kanssa liikkuvalle. Studion eteiseen johtavan korkean kynnyksen ja kääntymistä varten liian kapean käytävän takia Studioon ei valitettavasti pääse osalla manuaali- tai sähköpyörätuoleista. Saapuminen pyörätuolilla on kuitenkin joissakin tapauksissa järjestettävissä avustajan kanssa. Kysythän asiasta lisätietoja sähköpostitse: tuottaja@ylioppilasteatteri.fi.

Ylioppilasteatterille on kaksi sisäänkäyntiä: esteellinen pääsisäänkäynti Kolmen sepän aukiolla sekä hissillinen sisäänkäynti Kaivopihan puolella osoitteessa Mannerheimintie 3B (Unicafen oikealla puolella syvennyksessä oleva rappukäytävä).

Hissillinen sisäänkäynti Kaivopihalla: Sisäänkäynnille oven ulkopuolelle tuodaan ennen esitystä esitysjuliste telineessä. Ulko-ovelle johtavat ulkoportaat, sekä n. 20 m:n päässä luiska. Rappukäytävässä on hissi (4 krs.), joka johtaa teatterille. Teatterin sisäoven kynnys on korkea.

Esteellinen pääsisäänkäynti Kolmen sepän patsaalla: Sisäänkäynnille oven ulkopuolelle tuodaan ennen esitystä esitysjuliste telineessä. Teatterille on kolmen kerroksen verran porrasnousua. Jokaisen nousun kohdalla on käsijohde vaihtelevin puolin. Matkalla ylös on kaksi väliovea, joissa on kynnykset.

Ilmoitathan lippuvarausta tehdessäsi, mikäli tarvitset pyörätuolipaikan ja jos mukanasi tulee avustaja.  Avustaja pääsee näytökseen ilmaiseksi. Avustaja- ja opaskoirat ovat tottakai tervetulleita Ylioppilasteatterille. Mahdollisesta saapumisaikataulusta ja järjestelyistä voi olla hyvä sopia etukäteen lippuvarauksen yhteydessä, sillä Kaivopihan puoleinen hissillinen sisäänkäynti ei ole yleisessä käytössä ja sisäovi saattaa olla lukossa.

ASUNTOVAUNU

Sunnuntaina nähtävä Tea for two -esitys järjestetään puolstaan asuntovaunussa Kolmen sepän patsaalla. Asuntovaunu on esteellinen tila, jonka sisään liikkuminen esimerkiksi pyörätuolilla ei ole mahdollista. Asuntovaunu sijaitsee kuitenkin katutasossa ja esityksen lipunmyynti tapahtuu vaunun edessä, jolloin esitykseen on mahdollista osallistua liikkumatta teatterin sisäiloihin portaita pitkin.

KIELELLINEN SAAVUTETTAVUUS

Ylioppilasteatterilla ei ole käytössä induktiosilmukkaa. Suurin osa festivaalien esityksistä on kuitenkin puheettomia, jolloin niistä on mahdolista nauttia myös ilman tulkkia tai katsojan äidinkielestä riippumatta. Mikäli mukanasi tulee tulkki, tulkki pääsee esityksiin maksutta. Tarkemmat tiedot festivaaliesityksistä löydät esitysten omilta sivuilta.

PARKKEERAAMINEN

Ylioppilasteatterilla ei ole omia autopaikkoja. Lähin esteetön pysäköintipaikka on Q-park Stockmannin pysäköintilaitos. Esteettömiä parkkiruutuja on 12 kpl, 1 kpl jokaisessa kerroksessa jokaisen hissin (4kpl) luona. Stockmannin pääovilta on Ylioppilasteatterin Kaivopihan puoleiselle sisäänkäynnille n. 50 m:n matka.

(Q-park Stockmann tarjoaa liikuntarajoitteisille 3 tuntia maksutonta pysäköintiaikaa. Etuun oikeuttavan kertaluonteisen pysäköintilipun saa vammaisen pysäköintiluvan näyttämällä Stockmannin tavaratalon neuvonnasta (1. kerros), kanta-asiakaspalvelusta tai palvelupisteestä (8. kerros) sekä Stockmann Q-Parkin P1-tason palvelupisteestä.)

 

Olethan saavutettavuuteen liittyvissä kysymyksissä yhteydessä tuottajaan: tuottaja@ylioppilasteatteri.fi.

 

TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET

Sitoudumme festivaaleilla noudattamaan Ylioppilasteatterin turvallisemman tilan periaatteita. Tutustuthan periaatteisiin ennen tapahtumaan saapumista:

Mikä on kiusaamista?
Kiusaamista on esimerkiksi ilkeät ja pilkkaavat puheet, huutaminen, uhkailu, painostus, juoruilu, mustamaalaaminen, eristäminen eli jättäminen porukan ulkopuolelle, puhumattomuus, työnteon jatkuva arvostelu ja toisten työnteon vaikeuttaminen. Kaikki pahaa mieltä aiheuttava käytös ei ole kiusaamista. Kiusaamista ei ole esimerkiksi erilaiset mielipiteet tai näkemykset asioista

Mitä on häirintä?
Seksuaalista häirintää on sukupuolisesti vihjailevat eleet ja kieli, seksuaalisesti värittyneet puheet ja vitsit, vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset, seksuaalisesti värittyneet puheet, koskettelu, sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset. Sukupuoleen perustuvaa häirintää on halventava puhe naisista, miehistä tai muuta sukupuolta olevista, toisen alentaminen sukupuolen perusteella, kiusaaminen silloin, kun se perustuu kiusatun sukupuoleen. Jokaisella on oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Se tarkoittaa, että väkivalta tai uhkailu on täysin kiellettyä Ylioppilasteatterissa.

Mitä on syrjintä?
Kaikkia täytyy kohdella tasapuolisesti. Syrjintää on esimerkiksi eriarvoinen kohtelu sukupuolen, seksuaalisuuden, etnisen taustan, perhesuhteiden, luokkataustan, kyvykkyyden, kielen, uskonnon tai mielipiteiden perusteella.

Miten toimin?

Tunnista etuoikeutesi
Hierarkiat ja sortavat normit ovat osa yhteiskuntaamme. Yksikään ihminen, kuinka tiedostava tai hyväntahtoinen tahansa, ei ole niiden ulottumattomissa. Kulttuurinmuutos ei kuitenkaan ole pelkästään mahdollinen – se tapahtuu joka päivä. Normien kyseenalaistaminen vie meitä kohti tasavertaisempaa yhteiskuntaa.

Tunnista ennakkoluulosi
Tiedosta, että oletuksesi ihmisten ulkonäöstä, sukupuolen ilmaisusta, ihonväristä, kielellistä tai fyysisistä ominaisuuksista tai luokkataustasta voivat vaikuttaa käytökseesi heitä kohtaan. Sen sijaan että tekisit oletuksia ihmisten kehoista, persoonallisuuksista, identiteeteistä, taustoista tai siitä “mistä he tulevat”, anna jokaisen olla oma itsensä. Jokaisella on itse oikeus määritellä oma identiteettinsä – sukupuolinen ja seksuaali-identiteetti mukaan lukien. Käytä ihmisistä vain sellaisia termejä jotka he itse hyväksyvät: kysyminen on ainoa tapa ottaa selvää.

Ei tarkoittaa ei
Kunnioita jokaisen rajoja – sekä fyysisiä että psyykkisiä. Jälleen kerran, kysyminen on ainoa tapa tietää mitkä toisen ihmisen rajat ovat. Hanki aina sanallinen tai muutoin ehdottoman varma suostumus ennen kuin kosketat jotakuta.

Ota vastuuta
Muista että huonoa käytöstä ei voi koskaan selitellä päihtymyksellä. Muista että asiat, jotka ovat sinusta nautittavia ja mukavia, voivat tuottaa joillekin muille epämukavuutta tai ahdistusta. Jos joku kokee tulleensa satutetuksi, heillä on oikeus tuntea ja ilmaista se ilman, että heidän kokemustaan kyseenalaistetaan tai tapaansa reagoida arvostellaan. Mahdollisuus vetää omat rajat ja kyky ottaa vastaan toisten rajanvedot on turvallisuuskysymys. Näissä tilanteissa ei ole syytä olla puolustuskannalla, koska rajojen vetäminen ei ole kritiikki tai hyökkäys persoonaasi kohtaan.

Kunnioita
Kunnioitetaan jokaisen mahdollisuutta muutokseen ja keskustellaan rakentavasti. Ihmisen ominaisuuksien tai taustojen tuomitseminen ei ole hyvä tapa käsitellä sortavaa käytöstä. Sen sijaan tee selväksi mitkä teot ovat epätoivottavia. Nähdään erilaisuus positiivisena, eikä siedetä lainkaan syrjintää tai minkäänlaista rasismia! Tehdään Ylioppilasteatterista paikka, jossa näistä asioista voidaan puhua! Huolehditaan siitä, että Ylioppilasteatterissa on helppo pyytää apua ja tukeutua muihin!

YHTEISTYÖSSÄ