Valtuusto – Välikysymys

”Onko niin, että kun meillä päätöksentekijät kuuluvat ilmaisen työterveydenhuollon piiriin, eivät käytä julkisia palveluja, ovat muuta väestöä terveempiä, niin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sydän on kylmennyt?”, kysyy Helsingin kaupunginvaltuutettu Maija Anttila, sosiaalidemokraatti.

Kysymykseen yhtyy Ylioppilasteatteri.

Välikysymys jatkaa Ylioppilasteatterin Valtuusto-sarjaa. Kunnallispolitiikasta kiinnostunut työryhmä tutkii politiikkaa ja sen päätöksentekijöitä, ja esittää päätelmänsä yleisölle demojen sarjalla. Esityksen tekstimateriaalina käytetään Helsingin kaupunginvaltuuston keskustelupöytäkirjoja ja muita dokumentteja.

Helsingin Sosiaalidemokraatit tekivät kunnallisen Välikysymyksen sosiaali- ja terveystoimen tilasta ja erityisesti asiakasmaksujen korotuksesta kesäkuussa 2008. Epäasialliseksi haukutun Välikysymyksen herättämä kiihtymys Vanhalla Raatihuoneella jätti sosialidemokraattien Tarja Kantolalle huonon kuvan: ”Jäänyt vähän sellainen kuva, että tähän asiaan liittyy jotain enemmän, kuin mitä sanotaan ääneen.”

Lavalle palaavat Demareiden pelastaja Kai Kalima ja valtuuston ainoa kommunisti Yrjö Hakanen. Kokoomuksen sydämelliset valtuutetut Arja Karhuvaara ja Sirpa Asko-Seljavaara edustavat toisenlaista näkökulmaa.”Sitä, että ihminen kantaa omasta terveydestään vastuuta, ei todellakaan estetä terveydenhuollon maksuilla, olivat ne ilmaisia tai eivät.” Karhuvaara linjaa.

Välikysymystä ja sen herättämiä kysymyksiä työstetään kaksi lokakuista viikkoa. Projekti avataan yleisölle 20.10. Ylioppilasteatterilla. Viimeisen kerran Välikysymys-demo esitetään vaalisunnuntaina.

Teksti
Helsingin kaupunginvaltuuston kokous nro 14/18.6.2008, keskustelupöytäkirja

Ohjaus
Susanna Kuparinen

Dramaturgia

Ruusu Haarla
Susanna Kuparinen

Visuaalinen suunnittelu

Akse Pettersson

Videokuva
Konsta Väänänen

Puvut
Saara Ryymin

Ääni
Aleksi Kanko

Tuotanto
Jan Liesaho
ja
Ylioppilasteatteri

Ensi-ilta 20.10.2008