VALTUUSTO III
–Uusi etulinja

Valtuusto-trilogian päätösosa sai ensi-iltansa kaupunginjohtaja Jussi Pajusen syntymäpäivänä ja Yrittäjän päivänä 5.9.2010

Helsingin kaupunginvaltuuston keskustelupöytäkirjojen ja muiden dokumenttilähteiden pohjalta dramatisoiduissa Valtuusto‑sarjan esityksissä on tutkittu poliittista todellisuutta julkisivun takana, nostettu valokeilaan sekä poliitikkoja että heidän varjoonsa usein jääviä virkamiehiä. Työryhmä on tarkastellut kuntien ja valtion hankalaa taloudellista suhdetta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tilaa ja kysynyt: mihin raha menee?

Kolmannessa osassa syvennytään kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ideologiseen visioon. Esityksen raamina on tammikuussa 2009 aloittaneen Helsingin uuden kaupunginvaltuuston ensimmäinen vuosi. Valtuustokauden alussa valtuutetut hyväksyivät toimintastrategian, ensimmäisen laatuaan Helsingin historiassa. Strategiassa näkyy vahvana kaupunginjohtajan kädenjälki – millaiseen taivaanrantaan Pajunen strategiallaan vaakunavenettä ohjaa?

Päät ovat talouskriisin myrskytuulista sekaisin; valtuutetuille on epäselvää, onko kaupungin tilinpäätös yli- vai alijäämäinen. Onko Pajusen palveluverkkojen kehittämiseksi nimeämä lakkautuslista siis välttämätön? Mitä väliä on sillä, kuka palkkaa päiväkotien keittäjät tai kouluisännät? Entä mikä suhde Helsingin linjalla on – valtuutettu Laura Kolben sanoin – ”yhteiseen isänmaahamme Eurooppaan”?

Konsensushengen viltin alla ideologiat taistelevat verisesti. Kun Jussi puhaltaa synttärikakkunsa kynttilät, mitä hän mahtaa toivoa?

Ohjaus
Susanna Kuparinen

Dramaturgia
Ruusu Haarla

Käsikirjoitus
Susanna Kuparinen
Ruusu Haarla
ja työryhmä

Taustatutkimus, ohjaajan assistentti
Olga Palo

Musiikki
säv. Kerkko Koskinen: ”Kymmenen pientä neekeripoikaa”, ”Onko Helsingillä historiaa” (san. Maila Talvio), ”Veteraanin iltahuuto” (san. Kalervo Hämäläinen)
Laulamassa Ylioppilasteatterin kuoro, kuoronjohtajana Ulla Varis

Visuaalinen ilme ja lavastus
Akse Pettersson

Valosuunnittelu
Valtteri Mastola

Puvustus
Saara Ryymin

Äänisuunnittelu
Samuli Lehto

Videot
Konsta Väänänen

Lavalla
Mirka Aitonurmi
Jari Hanska
Vesa Heikkinen
Katariina Jumppanen
Tuomas Kokko
Lauri Mattila
Martina Myllylä
Jani Nikulainen
Piia Peltola

Tuottajat
YT / Kukka-Maaria Vuorikoski
Juska Jutila
Marjo Viitala

Käsikirjoitus on sovitettu Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksista 7, 15, 22 / 2009 ja 10 / 2010 sekä muista dokumenteista.

Ensi-ilta 3.7.2010
Ylioppilasteatterin studiossa.