Taiteellisten vastaavien kevätterveiset 

Mitä hangen alta paljastuu? 
Ylioppilasteatterin kevään ohjelmisto 2019

Tervehdys Helsingin ihmiset ja ei-ihmiset!

Ylioppilasteatterin vuosikierto alkaa syyskuussa uusien produktion harjoituksilla ja päättyy elokuun iltojen hämärtyessä kesäproduktion viimeisiin esityksiin. Nyt vuosi on puolessa välissä – kuten myös kautemme taiteellisina vastaavina. Kaudellamme Ylioppilasteatterissa on aina vuositeema, joka lukuvuonna 2018–2019 on valta&kumous. Valta&kumous näkyy ohjelmistossamme niin esitysten ja tapahtumien aiheissa kuin produktioiden työtavoissa. Kevään 2019 pääohjelmistossa nähdään jäsenohjaukset Darkroom sekä audiovisuaalista näyttämöä tutkiva teos, jonka nimi julkaistaan myöhemmin. Tämän lisäksi Ylioppilasteatterin studiossa ja talvisella Mustikkamaalla nähdään vierailuesityksiä, OFF-produktioita, yhteistyökumppaniemme kanssa järjestettäviä tapahtumia ja ties mitä vielä!

Inkeri Raittilan sooloteos Darkroom saa ensi-iltansa Ylioppilasteatterin studiossa lauantaina 23.2. Darkroom on piinallisen henkilökohtainen esitys, joka tutkii sisäistettyjä kieltoja ja niiden hiljentämistä. Esityksen oivaltava näyttelijäntaide purkaa, etsii ja nauraa itselleen. Darkroom on rohkea ja leikkisä puheenvuoro, joka bailaa itsensä paljaaksi.

Mimma Tuomisalon ja Valtteri Halosen koollekutsuman työryhmän audiovisuaalisen ja tilallisen kerronnan mahdollisuuksia tutkiva teos viettää avajaisiaan torstaina 18.4. Se haastaa Ylioppilasteatterillakin yleisen näyttelijä- ja ohjaajalähtöisen työtavan ja tutkii valon, äänen, videon ja rakennelmien mahdollisuuksia tilassa. Teos on nähtävissä Ylioppilasteatterissa to 18.4.– ke 24.4.

Ylioppilasteatterin kevään OFF-produktio on Karlo Haapiaisen kirjoittama ja Otto Pillin ohjaama Helmikuun manifesti. OFF-produktio on esitys Ylioppilasteatterin virallisen taiteellisen linjan ulkopuolelta, tässä tapauksessa kirjaimellisestikin, sillä teos tapahtuu Mustikkamaan kesäteatterissa. Maailman ainoaksi talvi-kesäteatteriksi itseään kuvaileva työryhmä luonnehtii esitystään “eeppiseksi runoelmaksi, jossa korkean tähtitaivaan alla sydämet hehkuvat kirkkaina kuin raudankappaleet sepän ahjossa.” Helmikuun manifesti saa ensi-iltansa perjantaina 15.2.

Keväällä 2019 Ylioppilasteatteri järjestää tapahtumia myös yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Keskiviikkona 6.3. tarjotaan kestävämpää näkökulmaa moderniin elämänmenoon, kun Omavaraopisto esittelee toimintaansa avoimessa yleisötilaisuudessa. Omavaraopisto on Kainuun opiston kanssa yhteistyössä vuonna 2020 toteutettava koulutus, joka valmistaa opiskelijoitaan omavaraiseen elämäntapaan. Yleisötilaisuudessa projektista kertomassa ovat sen alullepanijat Lasse Nordlund ja Maria Dorff.

Huhtikuu lähtee käyntiin jo neljättä vuotta peräkkäin järjestettävällä Nykyaika-tapahtumalla lauantaina 6.4. Nykyaika-tapahtuma on Nuoren Voiman Liiton, Kriittisen korkeakoulun ja Ylioppilasteatterin taidetta ja tiedettä yhdistävä koko päivän tapahtuma. Vuonna 2019 tapahtuman teemana on pysähtyminen.

Kevään vierailuesityksiä ovat Suomen Lausujain Liiton sunnuntaina 10.2. järjestettävä Runokohtaaminen – Dikt träff. Tässä perinteisessä kuulemistilaisuudessa kuullaan seitsemää lahjakasta lausujaa, jotka tavoittelevat liiton taiteilijajäsenyyttä.

Kevään toinen vierailuesitys on AGORA-teatteriryhmän projekti, joka nähdään Ylioppilasteatterissa pe 15.– la 23.3. AGORA-projekti on Finfamin, Mielenterveysomaisten keskusliiton hanke, jossa maahanmuuttajataustaiset henkilöt valmistavat teatteriesityksen ja tutustuvat teatterin maailmaan.

Keskiviikkona 27.3. on luvassa levynjulkistustapahtuma, jossa islantilaistaustainen Ólafur Torfarson soittaa uuden albuminsa Hamskiptin. Albumi on yhdentoista kappaleen ja yhden runon kokonaisuus, joka on kokonaan Torfarsonin käsialaa.

Toukokuun alussa Ylioppilasteatterin jäsen Onerva Helne & Nolla Collective vierailevat näyttämöteoksella Lähde / Headwaters. Tätä sukupolvienvälisyyttä ja aikaa käsittelevää immersiivistä näyttämöteosta esitetään pe 10.– la 11.5.

Kevään päättää Nopean Toiminnan Naiset -työryhmän vierailuesitys 10 Kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä – musta komedia naiseksi kasvamisesta. Seksuaalista vallankäyttöä nuorten naisten näkökulmasta suomalaisessa yhteiskunnassa käsittelevä esitys sai ensi-iltansa Turun Taideakatemian Köysiteatterissa viime syksynä, jossa se keräsi runsaasti kiitosta. Ylioppilasteatterissa esitys nähdään su 19.– ma 20.5.

Teatteri ei hiljene kesälläkään, sillä lauantaina 6.7. ensi-iltansa saa Mustikkamaan kesäteatterissa Hannes Mikkelssonin ohjaama ja käsikirjoittama Ylioppilasteatterin kansallinen metsästrategia 2025 – mutta siitä lisää tuonnempana.

Ylioppilasteatteri on elävä paikka ja yhteisö, joten tässä esitellyn ohjelmiston lisäksi luvassa voi olla nopean aikataulun taiteellisia akteja. Tästä esimerkkinä Ylioppilasteatterin tiloissa öisin työskentelevä Yöryhmä, jonka esityksistä saattaa saada lisätietoa puskaradion kautta. Keväällä aloittaa toimintansa myös Ylioppilasteatterin kuoro, jota päästään kuulemaan jo mahdollisesti vappuna. Elävän toiminnan takia kannattaa seurata tiiviisti, mitä Ylioppilasteatterilla tapahtuu.

Sydämen pohjasta, tervetuloa YT:lle!

Anni Mikkelsson ja Hannes Mikkelsson 
Ylioppilasteatterin taiteelliset vastaavat

Kuva: Annikki Valomieli  / Ylioppilaslehti