Nolla Collective esittää: Lähde / Headwaters

Nolla Collective esittää: Lähde / Headwaters

Näyttämöteos havainnoi aikaa sekä sukupolvien välistä muistia ja perintöä. Mitä ihmisestä jää jälkeen? Teos asettaa esille lapsenlapsen yhteyden isoäitiinsä, jota ei koskaan tavannut.

Lähde / Headwaters on tilallinen teos, joka sukeltaa nykyhetkestä menneeseen, tuoden tähän hetkeen lapsenlapsen isoäidin jälkeensä jättämän jäljen. Ensimmäisen ja kolmannen sukupolven kohtaaminen teoksen maailmassa välittää henkilökohtaisen tarinan – isoäiti Kertusta jääneen jäljen ja vuosikymmenten takaisen kaiun.

Kerttu kuvasi ja taltioi elämäänsä laajasti niin elokuvan, valokuvan kuin kirjoitusten muotoon. Teos tarjoaa väläyksen Kertun kuvaamista, valikoimista ja leikkaamista kaitafilmeistä, sekä tuo esiin sävyjä muista materiaaleista, jotka välittävät ajatuksia, tunteita ja muistoja vuosikymmenten takaa. Teoksessa materiaali järjestyy uudelleen, lapsenlapsen muodostaessa suhteen isoäitiin nykyhetkestä käsin.

Tilaan levittäytyvä esityksellinen installaatio on kuin juonellinen kollaasi, palapeli tai elävä muisto. Kertun tarinan kuljettamana yleisö liikkuu tilassa aikaikkunasta toiseen. Yleisö kulkee nykyhetken ja menneen rajapinnalla fragmentaarisessa, purkautuvassa ja rakentuvassa tilassa, sukeltaen valikoivan ja sirpaleisen muistin, muistamisen ja unohtamisen rakenteisiin. Lapsenlapsi asettuu vuoroin osaksi Kertun maailmaa, ja vuoroin katsojan tavoin kanssakokijaksi ja menneen läsnäolon todistajaksi seuraamaan Kertun itsensä rakentamaa tarinaa.

Teoksen teemat ovat sidoksissa ajankohtaisiin kysymyksiin siitä, mitä olemme saaneet perinnöksi meitä edeltäviltä sukupolvilta. Mitä on jäänyt jälkeen? Entä miten tämän hetken sukupolvet ovat yhteydessä menneeseen, tai tulevaan? Mitä meistä välittyy seuraaville sukupolville?

 

Työryhmä: Onerva Helne, Katriina Tavi, Vita Edvards, Rasmus Strandell, Ilmo Korhonen, Deniz Kaya, Mari Pääkkönen

Esitystä tukee Helsingin kaupunki

Esityksen facebook-tapahtuma:
www.facebook.com/events/363591734421389/

Ylioppilasteatteri Studio
Ensi-ilta: pe 10.5.2019 klo 19
Muut esitykset: la 11.5.2019 klo 16 & 19
Kesto: 1 h

Liput
15€ / 10€ alennusryhmät / 8€ teatteriala / 25€ kannatuslippu

Varaukset: lahde.headwaters@gmail.com