Ylioppilasteatteri etsii uutta taiteellista vastaavaa kaudelle 2023-2026

HAKUAIKAA JATKETTU 15.3. klo 18 asti!

 
Ylioppilasteatteri hakee taiteellista vastaavaa työsuhteeseen sopimuksen mukaan elokuusta 2023 alkaen kolmeksi vuodeksi. Työtä voi hakea yksin, työparina tai -ryhmänä. Edellytämme hakijoilta esittävän taiteen koulutusta tai muutoin hankittua ammatillista osaamista ja kokemusta teatterin tai esittävän taiteen alalta.
 
 
 
Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteriyhteisö, jonka tarkoitus on toimia suomalaisen
teatteritaiteen eturintamassa rohkeana suunnannäyttäjänä. Ylioppilasteatteri tuottaa vuosittain 4-5 produktiota omassa Studiossaan Helsingin keskustassa, sekä yhden produktion Mustikkamaan kesäteatterilla. Ylioppilasteatterin taiteellisen vastaavan tehtäviin kuuluu huolehtia Ylioppilasteatterin korkeatasoisesta taiteellisesta linjasta ja valmistaa teatterille 2-3 produktiota vuodessa.
 
 
 
Taiteellinen vastaava työskentelee yhteistyössä teatterin jäsenistön, hallituksen ja tuottajan kanssa. Taiteellinen vastaava on vastuussa Ylioppilasteatterin jäsenistölle teatterin taiteellisesta ohjelmistosta ja taiteellisesta työskentelystä. Taiteellinen vastaava laatii teatterille vuosittaisen taiteellisen toimintasuunnitelman yhdessä hallituksen kanssa, sekä osallistuu Ylioppilasteatterin hallituksen työskentelyyn, esimerkiksi avustaen teatterin toiminta-avustusten hakemisessa. Hänen tehtäviinsä kuuluu valmistella teatterin toimintaa parantavia ehdotuksia ja tarjota jäsenistölle vapaa alusta kasvulle ja itsensä toteuttamiselle taiteen tekemisen kautta.
 
 
 
Taiteellisen vastaavan työaika on se aika, joka kuluu teatteriesitysten suunnitteluun, harjoitteluun sekä esitysten valvomiseen ja muuhun hallinnolliseen työhön. Lisäksi hän osallistuu kuukausittaisiin kokouksiin hallituksen ja jäsenistön kanssa. Taiteellisten vastaavien ensimmäinen työtehtävä on 30.8.-3.9.2023 järjestettävien valintakokeiden suunnittelu yhdessä jäsenistön kanssa sekä valintakoeeraatiin osallistuminen.
 

 

Työn kesto

 
Pesti on kolmivuotinen (elokuu 2023 – elokuu 2026), työsuhde uusitaan vuosittain apurahakausien mukaan. Työaika on 30h/viikko. Työn projektiluontoisuuden vuoksi työtunnit eivät välttämättä jakaudu tasaisesti.
 

 

Turvallisemman tilan periaatteet

 
Ylioppilasteatterilla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, joihin jäsenistömme ja palkalliset työntekijät sitoutuvat. Vaadimme tehtävään valitulta henkilöltä sitoutumista näihin periaatteisiin. Lue Ylioppilasteatterin turvallisemman tilan periaatteet: https://ylioppilasteatteri.fi/…/Turvallisemman-tilan…
 
 
Ylioppilasteatteri aloittaa työn kohti antirasistisempia toimintatapoja ja yhteisön kehittämistä inklusiivisemmaksi ja monimuotoisemmaksi. Toivomme tehtävään valitulta kiinnostusta ja sitoutumista toimintamme kehittämiseen myös tässä suhteessa.
 
 

 

Palkkaus

 
Työstä maksetaan palkkaa 2500€/kk. Mikäli haette tehtävään työparina tai ryhmänä palkka maksetaan aina yhdelle taiteelliselle vastaavalle kerrallaan. Palkkaa tarkastellaan ja pyritään nostaamaan TES:in mukaiselle tasolle.
 
 

 

Hakuohjeet

Lähetä
 
 
1. Vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja esittelet alustavia visioitasi teemoista ja toiminnasta tulevalle kolmelle vuodelle.
 
2. CV
 
 
 
15.3.2023 klo 18 mennessä joko sähköpostitse osoitteeseen: info@ylioppilasteatteri.fi otsikolla Taiteellinen vastaava 2023 tai postitse osoitteeseen Ylioppilasteatteri, Mannerheimintie 3B, 00100 Helsinki.
 
 
Hakemukseen saa liittää videotallenteita, valokuvia, lehtileikkeitä tai muuta taiteellista työtä tai näkemystä kuvaavaa materiaalia.
 
 
HUOM! ETHÄN LIITÄ HAKEMUKSEEN ARKALUONTOISIA HENKILÖKOHTAISIA TIETOJASI! Hakemukset tulevat jäsenistön nähtäville. Yhteystiedoiksi riittävät sähköposti ja puhelinnumero. Ilmoitathan hakemuksessa, mikäli jompi kumpi haastattelupäivistä ei sovi sinulle.
 
 

 

Rekryn kulku

– Hakemusten lähettäminen viimeistään 15.3.2023 klo 18 mennessä.

 

– Kutsut haastatteluun lähetetään hakijoille sähköpostitse viimeistään 17.3.2023 mennessä. Olemme myös karsittuihin hakijoihin yhteydessä
sähköpostitse.Hakija osallistuu haastatteluun yhtenä päivänä. Jos hakija on estynyt tulemaan haastatteluun paikan päälle, voidaan haastattelu toteuttaa etänä.
 

– Kutsut rekryn viimeiseen vaiheeseen lähetetään hakijoille viimeistään 29.3.2023

– Rekryn viimeinen vaihe järjestetään Ylioppilasteatterin studiolla 16.4.2023.
 
 

 

Saavutettavuus

 
Ylioppilasteatterin Studio on valitettavasti esteellinen tila. Tilassa ei myöskään ole induktiosilmukkaa tai esteetöntä vessaa.
Ylioppilasteatterille on kaksi sisäänkäyntiä: esteellinen pääsisäänkäynti Kolmen sepän aukiolla sekä hissillinen sisäänkäynti Kaivopihan puolella osoitteessa Mannerheimintie 3B (Unicafen oikealla puolella syvennyksessä oleva rappukäytävä).
Kahdesta sisäänkäynnistämme Kaivopihan puoleinen on hissillinen, ja Studio on saavutettava esimerkiksi kävelykepin kanssa liikkuvalle. Studion eteiseen johtavan korkean kynnyksen ja kääntymistä varten liian kapean käytävän takia Studioon ei valitettavasti pääse osalla manuaali- tai sähköpyörätuoleista.
 
 
 
Hissillinen sisäänkäynti Kaivopihalla: Ulko-ovelle johtavat ulkoportaat, sekä n. 20 m:n päässä luiska. Rappukäytävässä on hissi (4 krs.), joka johtaa teatterille. Teatterin sisäoven kynnys on korkea.
 
 
 
Esteellinen pääsisäänkäynti Kolmen sepän patsaalla: Teatterille on kolmen kerroksen verran porrasnousua. Jokaisen nousun kohdalla on käsijohde vaihtelevin puolin. Matkalla ylös on kaksi väliovea, joissa on kynnykset.
 
Avustaja- ja opaskoirat ovat tottakai tervetulleita Ylioppilasteatterille.
Kysymykset rekryä koskien osoitteeseen info@ylioppilasteatteri.fi.
 
 
 
 
 

”YT on taiteellisen vapauden mekka, siksi kannattaa hakea! Samalla pääsee teatterikentän ja yhdistystoiminnan näköalapaikalle ja saa tärkeän harjoituksen.”

JANNE SAARAKKALA
taiteellinen vastaava 1999-2001
 
 
”Taiteellisina vastaavina toimiminen oli sisältä päin hurmiollista, mutta myös toinen teatterikoulu, jossa me muiden muassa saimme kasvaa omannäköisiksi taitelijoiksi ja haastaa vallitsevat tavat ja estetiikat. Tämän YT mahdollistaa tänäkin päivänä – ja tätä vaatii.”
AUNE KALLINEN JA MINNA HARJUNIEMI
taiteelliset vastaavat 2001-2004
 
 

”Kiinnostaako työpaikka kolmeksi vuodeksi, kauniissa ja moneen muuntuvassa tilassa, jonne yleisö löytää, merellinen kesäteatterinäyttämö yöuintimahdollisuuksineen, sitoutuneet ja innostuneet näyttelijät ja muut työtoverit, ja niin paljon taiteellista vapautta kuin osaat käyttää? Kun minulle ehdotettiin taiteellisen vastaavan paikan hakemista, vastasin suorilta, että kiitos ei. En ollenkaan nähnyt itseäni ”sellaisena”. Vähitellen ajatus omasta teatterista keskellä Helsinkiä kuitenkin alkoi kutsua. Sain sen, ja sen mukana yhteisön täynnä motivoituneita, lahjakkaita, ja ihastuttavan erilaisia ihmisiä. Monet tuolloin YT:lle tulleet ovat nyt kirjailijoita, runoilijoita ja ohjaajia. Elin ja hengitin Ylioppilasteatteria kolmen vuoden ajan.

Ajattelen, että teatteri oli silloin keskusteleva, moniääninen ja utelias. Ehdottoman sitoutunut, keskittynyt ja luova. Erilainen kuin edellisten johtajien kaudella, silti vahva ja omansa. Sen jälkeen YT on keksitty jo moneen kertaan uudestaan. Nyt on taas sen aika. Vastuu (ja ilo!) toisesta ihmisestä, vastuu (ja ilo!) taiteesta pysyvät tehtävän ytimessä. Muun voi muuttaa.”

SALLA LEINO
taiteellinen vastaava 2005–2008

 

 

”YT:n taiteellista vastaavuutta kannattaa hakea, koska YT:ssä on valtava voima ja rohkealle tekijälle mahdollisuus etsiä omaa ääntä taiteilijana.”

AKSE PETTERSSON
taiteellinen vastaava 2010-2013

 

 

“Ylioppilasteatteri on taiteellisen ajattelun temmellyskenttä, jossa teatteri keksitään yhä uudestaan tuoreesti ja intohimolla. Se on kasvun paikka.”

SIRPA RIUTTALA
taiteellinen vastaava 2013-2017
 

”Tärkeitä hetkiä tehtävässä ovat olleet ne, kun onnistui oppimaan yhdessä jotakin teatterin jäsenien kanssa tai se, kuinka nyt jo alalla toimivat jäsenet ovat vielä useamman vuoden jälkeen kertoneet oivaltaneensa jotakin keskeistä ohjauksessani tai seuratessaan työskentelyäni. Mielsin vastaavana työskentelyn kunniatehtäväksi, jolla on potentiaalisesti suuri vaikutus tulevaisuuden teatterikenttään. Suosittelen pestiä tekijöille, joilla on halu kehittää omaa taiteellista praktiikkaansa ja kantaa vastuuta yhteisöstä. Kyky rajata omaa työtään ja lempeä huumorintaju eivät ole pahitteeksi. YT 4ever!”

ANNI MIKKELSSON
taiteellinen vastaava 2017-2020
 
 
”YT tarjoaa taiteilijalle kaksi isoa näyttämöä keskeisillä sijainneilla Helsingissä ja mielettömän hienon, intoa puhkuvan jäsenistönsä produktioiden työryhmiksi. Jos haluat taiteellasi vaikuttaa, ravistella tai tuoda ihmisiä yhteen tärkeiden asioiden äärelle, hae YT:lle. Tässä teatterissa on yllättävää voimaa.”
HANNES MIKKELSSON
taiteellinen vastaava 2017-2020
 
 
”Taiteellisen vastaavan työssä on vapaus tehdä juuri sellaista teatteria, kuin itse haluaa ja kehittää yhteisöä, omaa teatteria yhdessä jäsenten kanssa. Tulen muistelemaan lämmöllä sitä, että nuoret tekijät opettavat meitä siinä, missä olemme voineet kenties tarjota heille jotain uutta. On ollut liikuttavaa ja suurta asettua itselle tärkeiden teemojen äärelle työryhmien ja yleisön kanssa, purkaa jotain vanhaa ja rakentaa utopioita. Ylioppilasteatteri on moniääninen yhteisö, jossa on mahdollisuus ravistella sekä omaa ajattelua että suomalaista teatterikenttää. Tällaisia paikkoja on tasan yksi. Olen äärettömän kiitollinen näistä kolmesta vuodesta, jotka olen saanut viettää tässä talossa. YT in my <3 forever!”
JENNI KORPELA
taiteellinen vastaava 2020-2023