Mustalla taustalla lukee "QUEER HALLOWEEN" violetti-turkoosilla tekstillä. teksi näyttää valuvalta ja se kaartuu molempiin suuntiin

UNHEIMLICH
27.5. klo 20

”The uncanny locates the strangeness in the ordinary”

Sigmund Freud

UNHEIMLICH on liikkeellinen nukketeatteritutkielma nukkeudesta, ihmisyydestä ja inhimillisen pyrkimyksen tyhjyydestä. Ihmisyyttä on halu olla ja löytää. Kuka meitä nukettaa? Tuntematon pelottaa, houkuttaa, saavuttamaton kiihottaa. Teos pohtii nuken ja ihmisen, elottoman ja elollisen välistä suhdetta, eroja ja samankaltaisuuksia ja kaiken tämän omituisuutta.

Unheimlich, tai uncanny, on käsitteenä aina läsnä nukketeatteria tehdessä. Nuket ovat usein sympaattisia ja voittavat meidät puolelleen, mutta samanaikaisesti niissä piilee outous – mitä ja keitä ne oikein ovat, ja miksi ne ovat? Käsittelijä toteuttaa nuken tahtoa, mutta samalla voi koska tahansa päästää nukesta irti. Nukella ei ole lihaksia, mutta siihen ei vaikuta painovoima tai muut meidän kokemamme maailman rajoitteet. Nukke on aina uudestisyntynyt ja vahingoittumaton. Kenellä on valta?

Työryhmä lähti tutkimaan inhimillisen ja ei-inhimillisen yhteyttä kiehtovien ja outojen harjoitteiden kautta liikkeen keinoin. Siitä syntyi tämä unelmien, epävarmuuksien, häpeän ja riittämättömyyden tunteen, halun ja yhteenkuuluvuuden kaipuun symboliikalla leikittelevä ja pohtiva tutkielma.

Esitys valmistui keväällä 2022 osana Mäkitalon opintoja Turun Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaajan (AMK) koulutusohjelmassa.

Työryhmä:
ohjaus ja konsepti: Eve Mäkitalo
lavalla: Saara Isola, Selma Hopsu, Sara Leppänen, Antti Pykälä-Aho ja Henna Pötsönen
nukenrakentaja – Olavi Ermala
puvustaja – Minea Lehtinen
muusikko – best_isopod / Mikko Tirri
valosuunnittelu – Katariina Olkkonen, Tekla Knuutila, Nuppu Ervasti

 
Esityksessä on hyvin voimakkaita ääniä, ja siinä käytetään vaaratonta teatterisavua.
Esitys on sanaton ja sopii myös ei-suomenkielisille katsojille.
Esityksestä on luettavissa viitteitä vallankäyttöön ja kuolemaan.

 

 

Palaa ohjelmistoon