Mustalla taustalla lukee "QUEER HALLOWEEN" violetti-turkoosilla tekstillä. teksi näyttää valuvalta ja se kaartuu molempiin suuntiin

YLIOPPILASTEATTERIN VALINTAKOKEET
18-22.9.2024

 

Arvoisa hakija, olet saanut lauantaina 14.9. ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kutsun valintakokeiden ensimmäiseen vaiheeseen. Viesti sisältää tiedon, minä päivänä ja mihin kellonaikaan raatiaikasi järjestetään. Saavuthan teatterille 10 min ennen ilmoitettua ajankohtaa!

 

 

Olet lisäksi saanut maanantai-iltana 16.9. sähköpostiisi tehtävän valmisteltavaksi lauantain toista vaihetta varten. Dramaturgi-/käsikirjioittajahakijoiden toisen vaiheen tehtävän palautus on perjantaina 20.9. klo 00.00. Muiden hakijoiden tulee valmistaa tehtävä lauantaiksi.

 

 

Jos jompikumpi viesteistä ei jostain syystä ole saapunut perille, olethan yhteydessä tuottajaan: tuottaja@ylioppilasteatteri.fi. Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

 

 

Nähdään kokeissa! N-Y-T YT!

 

 

Tahdotko osaksi monimuotoista taideyhteisöä keskellä Helsinkiä? Ylioppilasteatteri hakee jälleen uusia jäseniä syksyn valintakokeissa! Valintakokeet järjestetään 18.–22.9.2024. Haemme tänäkin vuonna joukkoomme teatterista laaja-alaisesti kiinnostuneita tekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan yhteisöömme. Ylioppilasteatteri etsii jäseniä, jotka teatterin tekemisen lisäksi ovat motivoituneita kehittämään teatteria, pitämään huolta sen tiloista ja moninaistamaan Suomen teatterikenttää.

Haemme tänä syksynä joukkoomme monipuolisesti eri teatterin ja esittävien taiteiden osa-alueista kiinnostuneita tekijöitä, erityisesti näyttelijöitä/esiintyjiä, lavastajia, säveltäjiä/muusikkoja, pukusuunnittelijoita, maskeeraajia, graafisia suunnittelijoita/valokuvaajia, tuottajia, dramaturgeja/käsikirjoittajia, koreografeja sekä valo-, ääni- ja videosuunnittelijoita. Jos tahdot hakea jäsenyyttä jonkin muun esittävien taiteiden osa-alueen tekijänä tai olet kiinnostunut useammasta kuin yhdestä osa-alueesta, voit valita hakiessasi vaihtoehtoiset ennakkotehtävät. Se, minkä teatterin tekemisen osa-alueen kautta tulet valituksi, määrittelee työpositiosi ainoastaan syksyn uusien produktiossa. Vaikka pääsisit sisään esimerkiksi näyttelijänä/esiintyjänä, voit jäsenyytesi aikana kokeilla uusia teatterin osa-alueita mielesi mukaan. 

Valintakokeiden taso on usein korkea. Jäseneksi pääseminen ei kuitenkaan edellytä aiempaa kokemusta teatterin tekemisestä. Taitojen, luovuuden ja heittäytymisen lisäksi pyrimme arvioimaan sitä, onko hakija valmis sitoutumaan aktiiviseksi teatteriyhteisön jäseneksi.

Huom. Ylioppilasteatteriin hakevan on oltava täysi-ikäinen tai täytettävä 18 vuotta tämän kalenterivuoden puolella.

Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen, mutta kokonaan jäsenistönsä ylläpitämä teatteri, jolla on yli 200 jäsentä. Ylioppilasteatteri toimii aktiivisena uuden teatterin näyttämönä keskellä Helsinkiä. Teemme teatteria studiossamme Aleksanterinkadulla sekä metsänäyttämöllämme Mustikkamaan kesäteatterissa.

Ylioppilasteatterin taiteellisina vastaavina toimivat Anna Kankila ja Ronja Louhivuori. Taiteelliset vastaavat ohjaavat Ylioppilasteatteriin vuosittain kaksi produktiota. Tämän lisäksi Ylioppilasteatteri tuottaa ja mahdollistaa jäsenten omia produktiota: esityksiä, tapahtumia, keikkoja, keskustelutilaisuuksia jne.!

Ylioppilasteatteri toimii turvallisena alustana taiteelliselle kasvamiselle yhdessä muiden kanssa. Kankilan ja Louhivuoren taiteelliselle työskentelylle ominaista on leikkisä ja tutkiva ote, prosessilähtöiset työtavat, kurittomuus, poliittisuus, intuitio, halu ja nautinto. Syksyn 2024 uusien jäsenten produktio tulee jollain tavalla liittymään kissoihin tai koiriin ;) <3

Jäsenyydestä

Ylioppilasteatterin uudet jäsenet sitoutuvat syysproduktioon (aikavälille syyskuu 2024 – helmikuu 2025) sekä Mustikkamaan kesäteatteriproduktioon (aikavälille touko–elokuu 2025). Syys- ja kesäproduktiot ohjaavat taiteelliset vastaavat.

Kokeiden jälkeen uusille jäsenille järjestetään kahden viikon mittainen perehdytysjakso 23.9.–5.10., jonka jälkeen he sitoutuvat syysproduktioon aikavälillä 7.10.2024–08.02.2025. Syysproduktio esitetään tämän lisäksi viimeisen kerran perjantaina 11.4.2025  Helsingin Ylioppilasteatterifestivaalin yhteydessä. Mustikkamaan kesäproduktion harjoitus- ja näytöskausi sijoittuu puolestaan touko–elokuulle 2025. Harjoitukset ja näytökset järjestetään arki-iltoina ja viikonloppuisin 4–5 päivänä viikossa. Produktion harjoitus- ja esityskausien aikana Ylioppilasteatterissa toimiminen tarkoittaa n. 15-25 tuntia viikossa.

Huomioithan, että päästäksesi Ylioppilasteatterin jäseneksi näyttelijöiden/esiintyjien kokeiden kautta, sinulla ei voi olla aikatauluesteitä arki-iltoina tai viikonloppuina syys- ja kesäproduktioiden aikana. Muiden kuin näyttelijöiden/esiintyjien kokeiden kautta valittavien jäsenten on niin ikään voitava varata produktoiden valmistamiseen paljon aikaa.

Koska jäseniltämme ei peritä jäsenmaksua, on teatterissamme työpalvelukäytäntö, joka tarkoittaa jokaiselta jäseneltä keskimäärin tuntia kuukaudessa yleishyödyllistä työtä talon eteen. Työ vaihtelee lippujen myymisestä vessojen siivoamiseen. Jokaisen jäsenen on myös osallistuttava vuosittain kaksiin talkoisiin. Ylioppilasteatteri tarjoaa jäsenilleen monipuolista koulutusta ja laajat mahdollisuudet toteuttaa itseään teatterin parissa.

Ylioppilasteatteri on yhteisö, joka antaa paljon ja vaatii paljon. Valintakokeiden kautta voit päästä mukaan värikkääseen joukkoomme. N-Y-T- YT!

Hakuohjeet ja kokeiden aikataulu

 

Valintakokeiden ensimmäinen vaihe järjestetään Ylioppilasteatterin Studiolla ke 18.9. – pe 20.9.2024. Valintakokeisiin ilmoittautuneet osallistuvat ensimmäiseen vaiheeseen yhtenä iltana ja viettävät ensimmäisessä vaiheessa maksimissaan 10min ajan. Valintakokeiden toinen vaihe järjestetään lauantaina 21.9. ja kolmas vaihe sunnuntaina 22.9. Ylioppilasteatterin Studiossa.

Kaikki hakijat tekevät kaksi ennakkotehtävää: Ensimmäinen ennakkotehtävä on kaikille hakijoille yhteinen ja se lähetetään sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta pe 13.9. klo 18.00 mennessä. Hakijat valmistelevat toisen ennakkotehtävän esitettäväksi tai esiteltäväksi raadille kokeiden ensimmäisessä vaiheessa.

Kutsu ensimmäiseen vaiheeseen lähetetään kaikille ajoissa ilmoittautuneille hakijoille sähköpostitse lauantaina 14.9. Myöhässä ilmoittautuneita hakijoita ei kutsuta kokeisiin. Ilmoittautumisen yhteydessä hakija kertoo mahdollisista aikatauluesteistään aikavälillä 18.–22.9. ja saa valintakoekutsun yhteydessä henkilökohtaisen saapumisajan kokeisiin joko keskiviikolle, torstaille tai perjantaille.

Ensimmäisestä vaiheen päätyttyä hakijat saavat tiedon mahdollisesta jatkoonpääsystään ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen perjantaina 20.9.2024 klo 00.00 mennessä. Jatkoon valitut hakijat saavat sähköpostissa lisäksi tiedon lauantain valintakoeaikatauluista.

Lauantain 21.9. valintakoepäivä alkaa muiden kuin näyttelijänä/esiintyjänä hakeneiden osalta aikaisin aamusta. Näyttelijä-/esiintyjähakijat kutsutaan lauantaina paikalle porrastetusti.

Lauantain valintakoepäivän jälkeen järjestetään välikarsinta. Kaikkien sunnuntain kolmanteen vaiheeseen valittujen hakijoiden tulee varata kokeille koko päivä.

 

 

Ennakkotehtävät

 

 

TEHTÄVÄ 1 – KAIKKI HAKIJAT

Vastaa seuraaviin kysymyksiin kirjallisesti:

– Millainen on suhteesi teatteriin? 

– Minkälaiset aiheet tai työtavat sinua kiinnostavat?

– Ylioppilasteatteri on jäsentensä ylläpitämä teatteri, jossa keskiössä ei ole ainoastaan taiteen tekeminen, vaan myös mm. teatterin tilojen ja hallinnon ylläpitäminen, yhteisön kehittäminen, tapahtumien järjestäminen, talkootyö ja kuukausittaiset pakolliset jäsenkokoukset. Mitä koet voivasi antaa tälle yhteisölle?

– Ja viimeiseksi! Tärkein kysymys: Oletko enemmän kissa vai koira? Minkälainen kissa tai koira olisit?

Kirjoituksen pituus max 1 A4, fonttikoko 12, riviväli 1,5, fontti Arial.

Lähetä tehtävä ilmoittautumislomakkeen kautta viimeistään perjantaina 13.9. klo 18.00.

TEHTÄVÄ 2

Tutustu tämän linkin takaa löytyviin lähdemateriaaleihin. Valmista ennakkotehtävä kaksi käyttäen materiaalina jompaakumpaa materiaaleista, ja valmistaudu esittämään / esittelemään tehtäväsi raadille kokeiden ensimmäisessä vaiheessa.

Valitse alta yhden teatterin osa-alueen tehtävät tai valitse vaihtoehtoiset valintakoetehtävät. Katso tarkemmat tehtävänannot valitsemasi hakuroolin kohdalta. Lähdemateriaali on kaikille sama.

Suunnittelijat huom! Ylioppilasteatterin Studiosta löytyy äänentoisto, mutta tuo mukanasi oma tietokone, jos aiot käyttää 1. vaiheen tehtävässä esim. valokuvia, ääntä tai videokuvaa.

 

NÄYTTELIJÄ / ESIINTYJÄ

Valmista max. 2 minuutin mittainen sooloesitys. Käytä soolossasi inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Älä käytä soolossa rekvisiittaa. Valmistaudu esittämään soolosi raadille.

PUKUSUUNNITTELIJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Miten puvustaisit esityksen ja miksi? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää kuvia, tekstiä, materiaaleja yms. havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

 

LAVASTAJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Miten lavastaisit esityksen ja miksi? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää kuvia, pienoismalleja ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

 

VALOSUUNNITTELIJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Miten esityksessä käytettäisiin valoa ja miksi? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää kuvia ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

ÄÄNISUUNNITTELIJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Miten siinä käytettäisiin ääntä ja miksi? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää ääntä, kuvia ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

VIDEOSUUNNITTELIJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Miten siinä käytettäisiin videokuvaa ja miksi? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää ääntä, kuvia ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

MUUSIKKO / SÄVELTÄJÄ

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Miten siinä käytettäisiin musiikkia ja miksi? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää ääntä, instrumentteja ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

MASKEERAAJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Miten maskeeraisit esiintyjät ja miksi? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää kuvia ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

TUOTTAJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea?. Mitkä olisivat mielestäsi esityksen tärkeimmät tuotannolliset osa-alueet ja miksi? Esityksen budjetti on 1500 euroa. Esitys tapahtuisi Ylioppilasteatterin studiossa. Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää kuvia, tekstiä ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. (Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.)

KOREOGRAFI

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Minkälaista liikekieltä esityksessä olisi ja miksi? Valmista max. 1 minuutin mittainen koreografia, jota käyttäisit osana esitystä. Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Koreografian lisäksi voit käyttää kuvia ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

DRAMATURGI / KÄSIKIRJOITTAJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Kirjoita max. puolen A4-sivun mittainen teksti, jota käyttäisit esityksessä (fonttikoko 12, riviväli 1,5, fontti Arial). Valmistaudu lukemaan teksti ja esittelemään ideasi raadille. Tekstin lisäksi voit käyttää kuvia ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

GRAAFINEN SUUNNITTELIJA / VALOKUVAAJA

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Minkälaisen visuaalisen ilmeen rakentaisit esitykselle graafisen suunnittelun tai valokuvien näkökulmasta? Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

VAIHTOEHTOISET ENNAKKOTEHTÄVÄT

Tee lyhyt suunnitelma esityksestä, jossa käytät inspiraationa yhtä tämän linkin takaa löytyvistä lähdemateriaaleista. Mikä on esityksen perusidea? Millä keinoilla hyödyntäisit osaamistasi esityksessä? Valmistaudu esittelemään ideasi raadille. Voit käyttää kuvia, tekstiä ja muita materiaaleja havainnollistaaksesi ideaasi. Aikaa tehtävän esittelylle on 10 minuuttia.

Saavutettavuus

Ylioppilasteatterin Studio on valitettavasti esteellinen tila. Tilassa ei myöskään ole induktiosilmukkaa tai esteetöntä vessaa.

SISÄÄNKÄYNNIT
Ylioppilasteatterille on kaksi sisäänkäyntiä: esteellinen pääsisäänkäynti Kolmen sepän aukiolla (Aleksanterinkatu 23) sekä hissillinen sisäänkäynti Kaivopihan puolella osoitteessa Mannerheimintie 3B (Unicafen oikealla puolella syvennyksessä oleva rappukäytävä). Kaivopihan puoleinen sisäänkäynti on hissillinen, ja saavutettava esimerkiksi kävelykepin kanssa liikkuvalle. Studion eteiseen johtavan korkean kynnyksen ja kääntymistä varten liian kapean käytävän takia Studioon ei valitettavasti pääse osalla manuaali- tai sähköpyörätuoleista. Saapuminen pyörätuolilla on kuitenkin joissakin tapauksissa järjestettävissä avustajan kanssa. Kysythän asiasta lisätietoja sähköpostitse: tuottaja@ylioppilasteatteri.fi.

Hissillinen sisäänkäynti Kaivopihalla: Sisäänkäynnille oveen tuodaan kokeiden ajaksi valintakokeiden juliste. Ulko-ovelle johtavat ulkoportaat, sekä n. 20 m:n päässä luiska. Rappukäytävässä on hissi (4 krs.), joka johtaa teatterille. Teatterin sisäoven kynnys on korkea.

Esteellinen pääsisäänkäynti Kolmen sepän patsaalla: Sisäänkäynnille oven ulkopuolelle tuodaan valintakokeiden ajaksi juliste telineessä. Teatterille on kolmen kerroksen verran porrasnousua. Jokaisen nousun kohdalla on käsijohde vaihtelevin puolin. Matkalla ylös on kaksi väliovea, joissa on kynnykset. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli mukanasi tulee avustaja. Avustaja- ja opaskoirat ovat myös tervetulleita Ylioppilasteatterille. Sovithan mahdollisista järjestelyistä etukäteen ilmoittautumislomakkeen kautta.

TILASSA LIIKKUMINEN JA WC
Teatterin aulan käytävät ovat kapeita ja aulan kaikkiin osiin liikkuminen esimerkiksi pyörätuolilla ei valitettavasti ole mahdollista. Kulku Kaivopihan ovesta teatterin aulaan ja aulasta Studioon sisältää kaksi kynnystä. Teatterin WC-tilat ovat valitettavasti esteelliset. Teatteria lähimmät esteettömät WC-tilat löytyvät Stockmann-tavaratalon 8, 4, –2A -kerroksista osoitteesta Aleksanterinkatu 52. Tavaratalon kerrosopasteen löydät tästä. Tarkistathan tavaratalon aukioloajat Stockmannin verkkosivuilta.

KUULO- ja NÄKÖVAMMAISET HAKIJAT
Ylioppilasteatterilla ei ole käytössä induktiosilmukkaa. Mikäli mukanasi tulee kirjoitus-, kuvailu- tai viittomakielen tulkki, ilmoitathan asiasta sähköpostitse ilmoittautuessasi.

PARKKEERAUS
Ylioppilasteatterilla ei ole omia autopaikkoja. Lähin esteetön pysäköintipaikka on Q-park Stockmannin pysäköintilaitos. Esteettömiä parkkiruutuja on 12 kpl, 1 kpl jokaisessa kerroksessa jokaisen hissin (4kpl) luona. Stockmannin pääovilta on Ylioppilasteatterin Kaivopihan puoleiselle sisäänkäynnille n. 50 m:n matka.

Q-park Stockmann tarjoaa liikuntarajoitteisille 3 tuntia maksutonta pysäköintiaikaa. Etuun oikeuttavan kertaluonteisen pysäköintilipun saa vammaisen pysäköintiluvan näyttämällä Stockmannin tavaratalon neuvonnasta (1. kerros), kanta-asiakaspalvelusta tai palvelupisteestä (8. kerros) sekä Stockmann Q-Parkin P1-tason palvelupisteestä.

Mikäli osallistut kokeisiin avustajan tai tulkin kanssa tai tarvitset muita erityisjärjestelyjä kokeissa, ilmoitathan asiasta ilmoittautumislomakkessa. Pyrimme kehittämään teatterimme toiminnasta saavutettavampaa niissä rajoissa, mitä esteelliset tilamme ja vapaaehtoisvoimin pyörivän teatterin resurssit ja tietotaito sallivat. Otamme myös vastaan palautetta saavutettavuustietoihimme liittyen.

Voit kysyä tarkemmin Ylioppilasteatterin saavutettavuudesta tuottajaltamme: tuottaja@ylioppilasteatteri.fi.

 

Turvallisemman tilan periaatteet

Ylioppilasteatterilla sitoudumme noudattamaan turvallisemman tilanperiaatteita kaikessa toiminnassamme, myös valintakokeissa. Tutustuthan periaatteisiin ennen osallistumistasi kokeisiin.

Ylioppilasteatterin turvallisemman tilan periaatteet löydät tästä linkistä (avautuu uuteen ikkunaan).

Kysyttävää?

Jos sinulla on mitään kysyttävää valintakoejärjestelyistä tai Ylioppilasteatterin jäsenyydestä, älä pelkää olla meihin yhteydessä ennen kokeita. Pyrimme parhaamme mukaan antamaan toiminnastamme lisätietoa ja mahdollistamaan kokeisiin osallistumisen hakijan taustasta tai tarpeista riippumatta. Olethan meihin yhteydessä sähköpostitse: tuottaja@ylioppilasteatteri.fi.

Nähdään valintakokeissa!