VALTUUSTO-sarjan II osa VÄLIKYSYMYS (päivitetty versio)
– Mihin raha menee?

Sosiaalijohtaja Paavo Voutilaisen kalustehankintojen syyt ja seuraukset.

Päivitetyn version ensi-esitys Ylioppilasteatterin näyttämöllä torstaina 4.6. klo 18, jonka jälkeen keskustelutilaisuus (noin klo 21).

Valtuusto-sarjassa on tähän mennessä valmistunut kaksi esitystä, joissa on dramatisoitu Helsingin kaupunginvaltuuston kokousten keskustelupöytäkirjoja näytelmiksi. Välikysymys-esityksen keskiössä ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen heikko saatavuus sekä kuntien ja valtion välinen hankala taloudellinen suhde.

Esitys pohjautuu viime kesänä pidettyyn kokoukseen, jossa sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä teki kaupunginhallitukselle välikysymyksen. Tämän jälkeen demarit ovat kärsineet tappion kunnallisvaaleissa, samalla kun Perussuomalaiset, Vihreät ja Kokoomus ovat kasvattaneet kannatustaan. Kaupunginvaltuuston kokoonpano on muuttunut ja lama rantautunut Suomeen. Helsingin kaupungin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen on päättänyt käyttää 72.000 euroa toimistonsa kalustukseen.

Kalustehankintojen kautta käy ilmi, miten virkamiehen on mahdollista käyttää valtaansa. Välikysymyksen päivitetyssä versiossa kysymme, millaisella logiikalla päätöksenteko toimii, kun poliitikot tulevat ja menevät, mutta virkamiehet ovat ikuisia?

Keskustelutilaisuudessa esityksen jälkeen paikalla ovat kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara, vihreiden Sanna Vesikansa ja SDP:n Jorma Bergholm. Talousasiantuntemusta keskusteluun tuo Teknillisen korkeakoulun professori Paul Lillrank.

Keskustelun aiheena on, miten sosiaali- ja terveyspalvelut tulisi järjestää ja onko hyvinvointivaltio mahdollista säilyttää. Keskustelua kommentoivat Liikkumavara-elokuvan ohjaaja Annika Grof sekä puolueiden nuorisojärjestöjen aktiivit.

Ohjaus
Susanna Kuparinen

Dramaturgia

Ruusu Haarla
Susanna Kuparinen

Visuaalinen suunnittelu

Akse Pettersson

Videokuva
Konsta Väänänen

Puvut

Saara Ryymin

Musiikki
Kerkko Koskinen
Anna Viitala
esittää Ylioppilasteatterin kuoro kuoronjohtajana Ulla Varis

Tuotanto
Jan Liesaho, Ylioppilasteatteri
Juska Jutila
Marjo Viitala

Lavalla
Mirva Anjala
Martina Myllylä
Jari Hanska
Mitro Härkönen
Tuomas Kokko
Mirka Lempinen
Jani Nikulainen
Samuli Lehto
Katariina Lantto
Piia Peltola

Teksti pohjautuu Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksen nro 14/18.6.2008 keskustelupöytäkirjaan, muihin dokumenttilähteisiin ja tapahtumien keskiössä olevien henkilöiden haastatteluihin.

Ensi-ilta 7.6.2009.
Esitys vieraili 5.6.2009 Hangossa Hangö teaterträff -festivaaleilla